0 Items
Izberi stran
BUTTERFLY MANAGEMENT, PART 1

Mogoče se sliši nemogoče, a dejansko pravo, ki se ga podjetja izogibajo, saj ponavadi predstavlja show stopper, lahko v podjetje prinese popolnoma nov način razmišljanja, bolj drzen, a hkrati bolj umirjen in večje je podjetje, bolj je ta aspekt pomemben in vpliven. Nima nobenega smisla tole, kajne? Seveda, saj si vsi predstavljate pravnika v obleki, vedno ve povedat kaj se ne da in čaka, da pride do problema, ki ga potem lahko rešuje na način, ki povzroča glavobole.

Začnimo seveda na začetku, v podjetju, ki želi rast, je inovativno in misli, da ima pravo v malem prstu (pa sej ne rabimo pogodb, nič se nam še ni zgodilo, to, kar delamo, tega sigurno ni itd itd…..). Fokus je seveda usmerjen v razvoj, v marketing in v prodajo, vse ostalo je irelevantno v tej fazi- prva napaka. Podjetja inovirajo, se odpirajo, a poleg vseh znanih ovir na trgu, ki ze tako zahtevajo velike napore, se pojavi še en pomemben aspekt, na katerega se na žalost predvsem v Sloveniji pozablja- to je pravo intelektualne lastnine. In ne, ne govorim o patentih in znamkah (to dvoje je končni produkt procesa, ki poteka v podjetju), govorim o samem inovacijskem procesu, ki mora podpirati tako same inovacije kot tudi ustrezno zaščito le -teh.

Verjetno je zdaj vaše vprašanje- pa dobro, kje je tukaj pravo? Če dobro pomislite, se na koncu vse konča s papirjem (pogodbo), če tega ni, pa na sodišču- v vsakem primeru se ukvarjate s pravom, samo, da se v prvem primeru v pozitivnem smislu, v drugem pa v negativnem in zakaj ne bi izbrali pozitivnega, če lahko. Številke namreč pravijo, da samo pomanjkanje pogodb, lahko odnese do 10% prihodka, brez podatka o odškodninah in stroških ponovnega razvoja, ker ste s prvim posegli v pravice nekoga drugega

Temu procesu, ki zajema tako inovacije kot tudi pravo,  sem jaz dala ime Butterfly management. Zakaj?

Wincent Eades je rekel: »If you examine butterfly according to the laws of aerodynamics, it should not be able to fly. But the butterfly does not know that, so it flies.«

Ta metulj ima dva pomena:

Prvi se nanaša na same ideje in inovacije- manj veš kaj se dogaja okrog, lažje inoviraš, saj nisi omejen in lahko odkrivaš neznane teritorije, postaneš trensetter itd…

Drug aspekt pa se nanaša na del, kjer vsako od kril podpira eno pomembno vprašanje, ko gre za komercializacijo idej: ZAKAJ, KAJ, KJE, KAKO?

Pod temi vprašanji se skriva celoten proces agilnega inoviranja, ki rezultira v inovaciji, ki je prosta (torej ne posega v pravice drugih), bo paradni konj (prinese največ zaslužka), na vseh pomembnih teritorijih (cel svet je utopija, fokus je tudi tu pomemben) in preko kanalov/partnerjev, ki je najbolj ustrezen in varen z vidika zaščite vašega znanja- spet smo namreč pri znanju. Če pogledate še enkrat, ves čas, ko inovirate in iščete prostor za vaš nov produkt, nastaja znanje, to znanje je vaša največja vrednost in zato ga je treba najbolj varovati. Mislim, da imamo vsi svoje najbolj vredne stvari spravljene v sefih oz. najbolj zavarovane, kajne?

Point vsega tega je seveda inovacija in skok v rasti- a vseeno, commit to a process, not goal. Cilj bo dosežen, če bodo koraki pravi in če bo proces dovolj agilen, metulj prosto leti in ne komplicira.

4 vprašanja? Ni veliko, kajne? O tem kaj se skriva pod posameznimi vprašanji in kako ta vprašanja vnesti v vrednostni sistem v podjetju, bomo razpravljali naslednjič.