0 Items
Izberi stran

Če ste start up, predvidevam, da iščete investitorja. Če ste zrelo podjetje, predvidevam, da želite doseči rast. V obeh primerih iščete nekaj inovativnega, nekaj posebnega, kar vas bo razlikovalo od drugih. Kot je rekel Jack Welch:« if you compete, than you better have competitive advantage. Or just don’t compete.« In danes največ veljajo »brandi«. Potrošniki najprej zaznajo »brand«,pod katerim vedo kaj dobijo, kakšno kvaliteto produkta oz. storitve, kako družbeno odgovorno je podjetje itd.

Se strinjam, tudi investitorji iščejo (potencialne) »brande«, tudi poslovni partnerji najraje sodelujejo z »brandi«, a pojdimo lepo po vrsti. Kaj sploh je »brand« oz. »branding«? Če vprašate ljudi iz marketinga, bodo znali odgovorit, da gre za vzpostavljanje in negovanje znamke na trgu, s ciljem dosega prepoznavnosti in s tem povečanja prodaje, gre torej za znamko kot identifikacijo. Kar je seveda res. A v današnjem svetu je »brand« lahko prepoznaven in vreden le takrat, ko ga imetnik pravno formalno ščiti, pravilno in konsistentno uporablja in seveda varuje pred podobnimi, ki znamki uničujejo ugled. Samo pomislite na vojne med Apple-om in Samsung-om, carinske postopke za ponarejene Adidas copate… (če ste pozorni, ste ugotovili, da ne sklanjam imen znamk- pomemben aspekt vrednosti znamk).

Kako torej do »branda«, ki je zanimiv za investitorje in poslovne partnerje? Prva stvar, ki jo investitor naredi, preden se odloči za investicijo, je skrbni pregled, skrbni pregled poslovnih knjig in skrbni pregled pravnih dokumentov. Zakaj? Saj mu samo pravna varnost ter možnost ščitenja pravic intelektualne lastnine zagotavlja ekskluzivnost in monopol na trgu (govorimo o monopolu »branda«). Gre torej za obvladovanje tveganj. Zakaj bi investitor (ali pa strateški partner) vlagal v podjetje, katerega znamka, produkt ali storitev, nista ščitena na ključnih trgih? Da torej lahko vsakdo kopira, brez možnosti preprečevanja le-tega? Zakaj bi vlagal v podjetje, ki nima urejenih pogodbenih odnosov, na podlagi katerih je zagotovljena pravna varnost na trgih in ki dajejo podlago za uspešno in predvsem varno sodelovanje? Največ težav izhaja ravno iz zaupanja. Zaupanja v to, da se podjetju ne more nič zgodit, da ključni ljudje ne bodo odšli, da si partnerji ne bodo premislili….V današnjem času ni več prostora za naivnost ali celo aroganco. Globalni trg je postal idealna priložnost, a hkrati zahteva precej premisleka. Ponovno se vračam na ključna vprašanja:

  • Kateri so najpomembnejši trgi
  • Ali imamo urejena razmerja z zaposlenimi, partnerji?
  • Je naš paradni inovativni konj ustrezno ščiten?

Princip je podoben kot zavarovanje avta ali hiše. Vložimo denar v to, da če pride do neljubega dogodka, smo mirni. Enako velja pri intelektualni lastnini in pravnih dokumentih. Danes podjetja pred sklepanjem poslov že zahtevajo pregled stanja pravic intelektualne lastnine in obvladovanje pravnih tveganj- zakaj? Ker, ko so enkrat v verigi vaših partnerjev, lahko ob pomanjkanju ustreznih varoval tudi sama padejo v spore ali so izpostavljena prevelikim tveganjem-in tega seveda ne želijo. Izgube so lahko previsoke.

Torej, ko boste naslednjič razmišljali o »brandu«, pomislite na to, da je vreden in zanimiv le toliko kot ste ga sposobni vi pravno varovat na trgu. Pomislite na vse posle, sklenjene v zaupanju, pomislite na vašo znamko ali paradni produkt, koliko je izpostavljen, pomislite na vašo strategijo in izračunajte koliko je vaš »brand« danes vreden. In koliko vas lahko pomanjkljivo upravljanje s pravnimi tveganji stane.